Először is: Miért csinálom ezt a blogot?

Azért mert korábban sokat szenvedtem attól, hogy nem volt időm semmire. Nem sokkal azután, hogy elstartolt a cégünk a tesómmal, voltak olyan napok, amikor 16 órákat ültem a gép előtt. Nem mindig volt kellemes, és tudtam, hogy lehet ezt jobban is csinálni, csak azt nem, hogy hogyan.

Elkezdtem olvasgatni és kis lépésekben képezni magam. Később azt vettem észre, hogy kevesebbet dolgoztam, de mégis több feladatot voltam képes elvégezni. Hogyan? Úgy, hogy sokkal tudatosabban terveztem a munkát, kialakítottam szokásokat, és szépen lassan kidolgoztam az életem különböző területeire saját rendszereket.

Hiszek abban, hogy mindenki tudja úgy menedzselni az idejét, hogy az összes fontos dologra jusson ideje – csak a megfelelő tudást kell alkalmazni, méghozzá lépésről-lépésre útmutatókon keresztül, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a megvalósítás. Ha tudok segíteni a hozzám hasonló embereknek, akik szintén időhiánnyal és rossz időbeosztással küzdöttek/küzdenek, akkor miért tartsam magamban? Na, ezért született meg a Csináld Meg blog.

Célom, hogy mindenféle frusztráció és csodaalkalmazások nélkül el tudd végezni a feladataidat a lehető legrövidebb idő alatt. Azért, mert utána nyugodtan tudsz foglalkozni azzal, amit igazán szeretsz: olvasni, sportolni, a családoddal vagy a barátaiddal lógni. Olyan rendszereket készítek, amelyeket bárki tud használni – a munkában és magánéletben egyaránt.

Erre az oldalra összegyűjtöttem az alapelveimet, amelyek szerint a mindennapjaimat élem.

“Csináld Meg!”

Ha van olyan dolog az életben, amit nagyon szívesen csinálnál, akkor ne tökölj, egyszerűen csak csináld meg. Szeretnél ejtőernyőzni? Írd be most Google-be és foglald le az ugrást azonnal! A lényeg, hogy ne agyald túl a dolgokat.

“Csak a fontos dolgokra fókuszálj, a többit kukázd ki.”

Mégis miért jó az, hogy folyamatosan frusztálod magad olyan dolgok miatt, amik nem is fontosak számokra? Ezt hagyd abba most azonnal, és kezdj el azokkal foglalkozni, amiket szívesen csinálsz. Ne a kifogásokat keresd, hanem azt nézd meg, hogy mi az a legkisebb lépés, amivel akár már most rögtön közelebb tudsz kerülni a céljaidhoz.

“Gondolkozz rendszerekben.”

Naponta minimum 200 különféle döntést hozunk – kezdve attól, hogy mit vegyünk fel, mit együnk, egészen az olyan apróságokig, mint például hogy hívjuk-e fel valakit. A rendszerek abban segítenek, hogy napi szinten tudj foglalkozni a számodra fontos dolgokkal, és el tudd pusztítani azokat, amelyek idegesítenek.

“Sokkal jobb egy hiba, amit elkövetsz, mint amin hetekig töröd magad.”

Elképesztően sok figyelmedet tudja lekötni a túlagyalás. Ahelyett, hogy napokig, hetekig, hónapokig frusztrálnád magad, egyszerűen csak csináld meg azt, ami már régtől a fejedben van – inkább derüljön ki minél előbb, ha nem működik valami.

“Nincs jogod olyan miatt panaszkodni, amin változtatni tudsz.”

Ha ott van a kezedben a lehetőség, hogy változtass valamin, akkor egy szót se! A legtöbb esetben bizony pontosan tudod, hogyan lehet előre lépni, csak brutálisan őszintének kell lenned magaddal.

5 Comments on “Alapelvek”

 1. Zoltán

  Pont megfelelő időben találtam rá erre az oldalra, értem amit írsz, mert épp aktívan él bennem a vágy, hogy végre véget vessek a halogatásnak és maradjon időm a fontos dolgokra.
  Köszönöm a megerősítést, illetve, hogy privátban is hamar válaszoltál és egy hasznos összefoglalót küldtél a halogatással kapcsolatban. Kivételesen rászántam az időt és el is olvastam. 🙂 Nem bántam meg.

 2. Erika

  Szia Kracsekne Martisz Erika vagyok 62 eves most mehettem nyugdíjba 10 év nyomdai es 35 ev kórházi munka után . örülök hogy megtaláltam a csináld meg ” mozgalmat ” 😀 Úgy érzem szuksegem van segítségre Koszonom hogy befogadta tok szep estet kivanok Erika

 3. ATTILA

  Köszönöm hogy létezik a blogod!
  Pont jókor találtam meg
  25 kg súlyfelesleggel porckorong gondokkal heti 6 nap munka mellett FOGYNI AKAROK.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.