Hogyan tűzök ki megvalósítható célokat magam elé

Soha nem fogsz tudni előrelépni az életedben, ha nem tűzöl ki magad elé célokat. Ahhoz, hogy elképesztő élményekben legyen részed és egy sokkal gazdagabb, színesebb életet élj az eddigitől, meg kell tanulnod, hogyan állíts fel elérhető célokat.

A jó hír, hogy az mégsem olyan nehéz, mint az elsőre gondolod. Ebben a bejegyzésben megmutatom neked, hogyan csinálom én. Nálam annyira jól működik, hogy kéthavonta 10 célt tűzök ki, ahol rendszerint túl is teljesítek. Legutóbb például azt fogalmaztam meg, hogy egészségesebben étkezzek, amely oda vezetett, hogy a vegetáriánius étrenddel is tettem 1 hónapos próbát.

Íme itt van, ahogyan én állítok fel célokat, és ahogyan érdemes neked is csinálnod:

1. lépés: Vegyél a kezedbe egy papírt

“Oké, ne szórakozz velem” – gondolhatod. Nem, tényleg a fogj meg egy papírt. SEMMINEK nincs akkora ereje, mint annak, hogy ha valamit leírsz saját magadnak. Jól tudod te is, mi lesz azokkal a gondolatokkal, amelyeket úgysem felejtesz el, illetve azokkal a feladatokkal, amelyet nem kell felírni, mert úgyis emlékszel majd rá. Igen, mind az agyad sötét gödrében végzik.

Ahhoz, hogy működjenek a célok, papír kell.

2. lépés: Nézz szembe a félelmeiddel

Mielőtt nekivágsz annak, hogy papírra vesd az álmaidat, gondolj arra, hogy mitől tartasz ebben a pillanatban. Gondolkozz néhány percet azon, mi frusztrál a legjobban, és képezd el azt a pillanatot, amikor éppen abban a helyzetben találod magad. Most tedd fel a következő kérdéseket:

 • Ez jelentené az életed végét?
 • Mennyire valószínű, hogy ez a dolog megtörténik veled?
 • Milyen lépéseket kell megtenned, hogy megjavítsd, esetleg elkerüld ezt?
 • A legfontosabb: Milyen pozitív dolgokat hozna az életedbe, ha túl lennél rajta?

A helyzet az, hogy mindig azoktól a dolgokat félünk a legjobban, amelyeket MEG KELL tennünk. Gondolj csak bele azokba a beszélgetésekbe, amelyek nagyon kellemetlenek voltak, azokba az élethelyzetekbe, ahol legszívesebben elsüllyedtél volna szégyenedben. Maga a félelem az, amely visszatart bennünket attól, hogy megvalósítunk dolgokat.

A célok nyelvére lefordítva ez a bizonytalan eredmény:

Mi lesz akkor, ha mégsem érem el?!

Arra gondolj, hogy mi lesz az eredménye, ha túl leszel rajta.

Néha még nálam is előfordul, hogy valamibe beletörik a bicskám. Vegyük például egyik legutóbbi célkitűzésemet: lefutni 300 km-t 2 hónap alatt. Mennyit futottam le valójában? 280-at. Tragédia? A fenét. Ez pontosan 280-nal több, mint ha ki sem tűztem volna a célt. Plusz tudod mi a legjobb? Hogy ebben még egy nem tervezett félmaraton is benne volt. Most akkor veszítettem? Az lett volna, ha hozzá sem fogtam volna.

3. lépés: Írd le, amit az agyad kidob magából

Ne gondolkozz. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, az az, hogy túl sokat tökölsz a vágyaid megfogalmazásán. Nem egy szépirodalmi könyvet írsz, ezért nyugodtan írd le pontosan azt, amit az agyad kidob magából, cenzúra nélkül. Az a legjobb, ha ezek csak egyszerű tőmondatok vagy csak szavak.

Brutális őszinteséggel vesd papírra, amire éppen vágysz. Egy dolgot viszont mindenképpen tarts szem előtt: pontosan 2 hónapod van rá. Legyen az a cél akkora, ami a mostani fejeddel még frusztrációt okoz, de mégsem akkora, hogy teljességgel irreálisnak tűnjön.

Ha űrhajós szeretnél lenni, akkor sajnos ki kell ábrándítsalak: nem leszel űrhajós 2 hónapon belül. Ezzel szemben, ha mondjuk izmosabb hasat szeretnél, akkor definiáld meg, hogy pontosan milyen lesz az eredmény: 2 hónap múlva fogom látni a tükörben, hogy formásabb lett és megjelentek a kockák.

Konklúzió

Nem olyan nehéz az, hogy megvalósítható célokat tűzz ki magad elé. A legfontosabb lépés tudatosítani azokat a dolgokat, amelyektől tartasz – sokszor ezek teljesen alaptalan és vicces dolgok. (Majd mesélek a táncos célomról.)

Igen, félsz attól, hogy nem sikerül, ahogyan bárki más a világon. De gondolj erre: mikor veszítesz nagyobbat – ha eléred a 80%-ot, vagy ha egyáltalán neki sem fogsz az álmod megvalósításának?

 

2 Comments on “Hogyan tűzök ki megvalósítható célokat magam elé”

 1. Szabolcs

  Idegesítő a kockás inged. Amúgy a blogod jó.
  Mivel elég sok Bagolyvár kiadós “menedzserirodalmat” olvastam már, várom a “nagy durranást”, milyen új dolgot tudsz írni.
  Vagy nincs is új a nap alatt? Fogd meg magad és csináld?

  Üdv:
  Szabolcs

  1. Zalaba Kristian

   Köszi a visszajelzést. Azt javaslom, hogy figyeld a blogot, és próbáld ki a leírtakat. Az újabb posztokban már pontosabb útmutatót adok a megvalósításhoz, amellyel jól lehet előre lépni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.