Mi történik akkor, ha elbuksz?

Tudod Te is, hogy nem lehet mindig csak nyerni. Tisztában vagy vele, hogy egy-egy sikerszéria után biztosan elér majd téged is az a bizonyos dolog: a bukás. De mégis mi történik akkor, hogy ha úgy érzed, nem sikerült teljesíteni a kitűzött célt?

Mindenki elbukik. A fő kérdés csak az, hogyan mi játszódik le a fejedben ilyenkor. Összedől a világ? Félállsz, leporolod magad és mész tovább? Ebben a bejegyzésben megmutatom neked, hogyan kezelem én a bukásokat, és hogyan tudom túltenni magam egy-egy negatív tapasztalaton.

Ahhoz, hogy tiszta képet kapjak, én rendszerint ezeket a kérdéseket teszem fel magamnak:

1. kérdés: Ez valóban egy bukás volt?

Nagy különbség van a bukás és a megtorpanás között. Míg elsőnél eldöntötted, hogy ennyi, vége van, addig a másodiknál csak elgondolkozol, hogyan menj tovább. Sok emberrel beszéltem erről, és bizony a legtöbb esetben pusztán az utóbbiról van szó, és csak egy kis lökés kell ahhoz, hogy tovább lendüljenek.

Legutóbb például a vállalkozásomban nem sikerült elérni egy kitűzött bevételi célt. Feketén-fehéren ott volt előttem, hogy ez bizony most elbuktam. Nem volt min agyalni, mentem a második kérdésre. Ezzel szemben a futásomnál kitűzött cél esetében hátráltatott egy sérülés, amely miatt nem tudtam elérni a távot. Nem könyveltem el bukásként, pontosan annyi idővel toltam ki a célt, mint ameddig a gyógyulás tartott.

Ha úgy érzed, elbuktál, akkor első körben mindenképpen értékeld újra a helyzetet a fentiek szerint.

2. kérdés: Miért buktam el?

Kemény kérdés, ahol brutálisan őszintének kell lenned magaddal. Valóban máson is múlott a bukás vagy be tudod ismerni, hogy kizárólag rajtad állt a dolog? Egy ilyen helyzetben könnyű külső tényezőkre fogni a kialakult helyzetet, viszont a legtöbb bukás színtisztán a saját magunk munkája.

Válaszolj magadnak mindenféle felesleges sallang nélkül a miért buktam el kérdésre, és máris elkezd kitisztulni a fejedben a helyzet. Légy őszinte és a frusztráció csökkenni fog. Tedd fel minden egyes válaszodnál a MIÉRT-et, és mindig egy lépéssel beljebb fogsz tudni kerülni a bukás valódi forrásához.

A saját esetemnél rá kellett döbbennem arra, hogy bizony nem szántam elég időt arra, hogy a pénzügyekkel foglalkozzak. Foghattam volna a partnerekre, plusz arra, hogy ez most egy gyengébb időszak volt, de mindent leegyszerűsítve oda jutottam, hogy rosszul állítottam fel a prioritásokat.

3. kérdés: Hogyan oldom meg a helyzetet?

Ha már tudod, hogy mi miatt könyveled el bukásként a helyzetet, akkor felülről tudod szemlélni a sztorit. Már túl vagy azon, hogy a negatív dolgokon törd az agyad, ezért itt az idő, hogy ráállj a megoldásra. Mi az, ami a lehető legrövidebb időn belül pozitív irányba tudja billenteni a bukást? Mit csinálhat egy optimista ember ebben a helyzetben?

Én ilyen esetben mindig a lehető leggyorsabb megoldást keresem. Segíthet az, hogy egy új, módosított célt tűzök ki magam elé, de ugyanakkor egy teljesen új irány is megfelelő lehet – a lényeg, hogy tegyek valamit, amelyen ügyesen csak lehet!

4. kérdés: Hogyan fordítom ellenkezőjére a helyzetet?

A bukások leginkább pozitív hatása, hogy kibillentenek bennünket a komfortzónánkból. Ez azért szuper, mert így sokszor olyan megoldás jut az eszünkbe, amire “egészséges” fejjel nem is mertünk volna gondolni. Kreatív leszel, és minden erőddel azon fogsz pörögni, hogy megoldd a helyzetet, ha már úgyis megtörtént a baj. Mégis mi értelme van azon rágódni, ami már a múlté…?!

Én az ilyen helyzetekre pozitív tapasztalatként gondolok, amiből tanulok és ami közelebb visz valami új felé. Ha rögtön elsőre sikerült volna az adott dolog, akkor lehetséges, hogy soha nem fordul meg a fejemben másik oldaláról megközelíteni egy problémát.

A kitűzött cél nem-elérésének számomra ez a legfőbb pozitív gondolata: sokkal előrébb vagyok ahhoz képest, mint ha ki sem mertem volna tűzni magamnak a célt. Gondolj bele: lehet, hogy csak az álmod 60%-át érted el, de így máris közelebb vagy a célhoz, mint ha még mindig azon rágódnál, bele merj-e vágni.

Konklúzió

Az, hogy ha nem teljesítesz valamilyen célt, nem jelenti rögtön azt, hogy elbuktál. Az igazi kudarc az lenne, ha a félelmeid miatt hozzá sem kezdtél volna a megvalósításhoz. Mindig gondolj arra, hogy sokkal jobb elérni egy álom 80%-át, mint a nullát.

A legtöbb dolgot, amelynél úgy érzed, hogy elbuktál, könnyen újra tudod kezdeni. Egy adott cél újra kitűzhető, és mivel a fent feltett kérdések után tudni fogod, előzőleg hol rontottad, immáron sokkal könnyebb lesz elérni azt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.