Mire Kell Nekünk a Több Pénz?

Azt figyeltem meg, hogy a pénz egy nagyon érzékeny téma sokaknál. Meglehetősen kevés emberrel tudtam erről őszintén beszélni, és a listám publikussá tételében is ezt a tételt éreztem a leginkább neccesnek. Persze nem azért félek tőle mert takargatni valóm van, hanem azért, mert a legtöbben ezt tabuként kezelik…

Pedig kell beszélni róla, mert mindenkinek hatással van az életére. Ezzel a bejegyzéssel nem az a célom, hogy mások zsebében turkáljak, és nem is az, hogy megmutassam, hogyan és mennyi pénzt keresek. Sokkal inkább azért született meg ez a poszt, hogy a pénzzel való viszony kerüljön az előtérbe.

Idén áprilisban ezt a célt fogalmaztam meg magamnak:

5000 EUR spórolás

Két és fél hónap alatt a fenti összeget terveztem egy helyre gyűjteni. Ez nem a teljes megtakarításomra vonatkozott, hanem arra, hogy rendszerezzem az itt-ott lévő pénzeimet, majd ezt követően valamibe befektessek.

Mi volt a fő motiváció?

Amikor leírtam, hogy a másfél hónap összegyűjtök 5000 EUR-t, akkor nem éppen az egymáson lévő 100-as bankók voltak a fejemben, inkább az volt a fő mozgatórugó, hogy tudatosabban kezeljem a pénzügyeimet. Ezzel szerettem volna elkezdeni “játszani” – ugyanis ha időben jó helyre ültetek el kis összegeket, akkor később ezekkel a magokkal könnyebben tudok kezdeni valamit.

Minek a sok pénz?

A pénz arra kell, hogy dolgokat vegyünk belőle. Sokáig így gondoltam, de ez egy komplett hülyeség. Erre akkor döbbentem rá, amikor elkezdett több pénzem lenni.

Idén év elején fordult meg a fejemben először az, hogy valóban kell-e nekem ez a sok szir-szar, amivel körbeveszem magam. Januárban ezt posztoltam Twitterre:


Ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy nem veszek magamnak több felesleges kacatot. A fenti LEGO egyébként az első Balaton-átúszásom “győzelmi ajándéka” volt saját magamnak. Lőjjetek le.

Már nem emlékszem 100%-ig pontosan, hogy mi volt az első szikrája annak a folyamatnak, hogy egyre kevesebb felesleges dologgal vegyem magam körbe, de az biztos, hogy Mark Manson zseniális cikke hatással volt rám. Igazából akkor kezdett el foglalkoztatni a téma, amikor láttam, hogy szinte bármit megvehetnék magamnak, amire éppen vágyok, de mégsem érdekel egyik dolog sem.

Mostanában, hogy ha megfordul a fejemben, hogy vegyek valamit, felteszek magamnak egy kérdést: MINEK?

Ezen jobban elgondolkozva az esetek 99%-ában mindig az jön ki, hogy semmit nem tenne hozzá az életemhez, nem lennék tőle jobb ember és nem érezném jobban magam tőle. Így most már elkerülöm azt, hogy olyan dolgokat vásároljak, mint például a PlayStation 4:

Az elmúlt fél évben nagyjából 10 órát játszottam vele. Megérte? Nem. Jobb lett tőle az életem? Nem. Tisztában vagyok vele, hogy kell időt szánni a szórakozásra és a kikapcsolódásra is, de sokkal jobb módjai is vannak ennek. Az utóbbi hónapokban a legtöbbet könyvekre, tréningekre és tanfolyamokra, illetve olyan dolgokra költöttem, amelyektől jól érzem magam és jobbá teszik az életemet. Például vettem nemrég egy kosárlabdát, és az 1 alkalom dobálgatás a legjobb barátommal többet adott, mint bármelyik videojáték az elmúlt 1 évben.

Kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, de ez kellett ahhoz, hogy bemutassam, honnan indultam az év elején, és hová jutottam el alig pár hónap alatt. Most már helyén tudom kezelni a dolgokat, és megtanultam, hogy csak annyi dolgot vegyek magamhoz, amennyire éppen szükségem van – ne többet.

Mit tanultam meg?

Mint mindegyik eddig megfogalmazott célomnál, itt is az volt a lényeg, hogy fejlődjek. Nem igazán voltam jártas pénzügyi témában, de a kitűzött cél rávitt arra, hogy komolyabban vegyem a dolgot és utánanézzek, milyen lehetőségeim vannak.

Voltam Forex előadáson, jártam egy pénzügyi befektetésekkel foglalkozó cégnél, és még egy privát pénzügyi tanácsadóhoz is elmentem. A helyzet az, hogy egyik sem tudott meggyőzni arról, hogy rájuk bízzam a pénzem. Leginkább azért, mert képtelenek emberi nyelven beszélni. Diverzifikációról, jutalékokról, transzparenciáról és egyéb bullshites dolgokról volt szó, de a lényeget nem tudták megfogni: hogy segítsenek nekem, és megoldják a problémámat.

A legfontosabb, amit megtanultam, hogy a pénzügyek ugyanúgy működnek, mint célok. Nem lehetek egyből jó befektető, viszont ahhoz, hogy fejlődjek, kis lépésekben kell megtanulnom a szükséges dolgokat. Hiába tűzöd ki magad elé most a maratont, először le kell futnod az 5 km-t, a 10 km-t, majd ezt sokszor kell ismételgetned. Például ha szeretnél lakást venni, azt is apránként kell összegyűjteni, és néha bizony le kell mondani bizonyos dolgokról (akárcsak a futásnál a bulikról és a lustálkodásról). Oké, ez nem egy nagy megfejtés, a lényeg abban van, hogyan lehet ezt legegyszerűbben megcsinálni…

Automata pénzügyek

Ahhoz, hogy minden jól működjön a pénzügyek háza táján, automata rendszer kell. Bejön a számládra B mennyiségű pénz, amiből C megy az egyik célodra, D a másikra, míg E az általános megtakarítások közé, amiből ruhákat, új mosógépet, és egyéb dolgokat fedezel. 3 egyszerű lépéssel fel lehet állítani egy jó pénzügyi rendszert:

  1. Írd le a céljaidat. Akárcsak a személyes célok esetében, itt is elő kell venni egy papírt, és egyszerűen le kell írni, mit szeretnél elérni. Ez lehet egy rövid távú dolog (pld. új laptop), vagy egy hosszabb távú (pld. lakás).
  2. Végezd el a kötelező matekot. Nyugi, ezt tök könnyen meg lehet csinálni, mégpedig úgy, hogy felírod, mi mennyibe kerül. Itt elég megközelítőleges összegekkel számolni, a lényeg, hogy tudd, körülbelül mennyibe fog kerülni a kiszemelt dolog.
  3. Állítsd fel rendszert. A legfontosabb, hogy amint beérkezik a pénzed, automata módon menjen a megfelelő megtakarítási számlára vagy fiókba (a bankodnál biztosan van erre lehetőség). A külön-külön utalgatásnak és a borítékokba pakolásnak megvan az a nagy veszélye, hogy egyrészt “elfelejted”, másrészt pedig hajlamos vagy könnyebben hozzányúlni.

Ha rendszerbe van foglava a folyamat, akkor könnyen fog épülni a pénzügyi rendszered. Csináltam egy példa Excel táblázatot, ahol láthatod, hogyan lehet elkezdeni a dolgot:

megtakaritas-peldak

Persze a fenti összegek pusztán ahhoz kellenek, hogy lásd, hogyan tudod elérni a kitűzött célt. Itt sem az a lényeg, hogy havonta termelj ki 1000 EUR-t, aztán gyorsan tűnjön is el a megtakarítási számlákra. Első lépében a legfontosabb, hogy megfogalmazd a céljaindat és tudatosítsd, hogyan tudod elérni azokat. Mint minden, ez is a kis lépcsőkön felfelé haladva tud megvalósulni.

Abszolút megértem, ha most az a gondolat van benned, hogy nem tudsz annyi pénzt félrerakni, amennyi a céljaidhoz kell. Ehhez van egy jó tippem: figyeld EGYETLEN hónapig, milyen dolgokra költesz. Jegyezz fel minden egyes kiadást (még a sarki boltban megvett joghurtot is), és hónap végén rendezd be kategóriákba (kaja, szórakozás, sport, ruha, stb.), hogy lásd, mire ment el a legtöbb pénzed.

Én ezt júniusban csináltam meg és a Moneybook nevű iPhone alkalmazást használtam. Nagyon könnyen nyomon tudtam követni a kiadásaimat és a hónap végén láttam, mire mennyi pénzt költöttem. Akárcsak nekem, neked is biztosan lesznek olyan kiadásait, ahová 50-60 eurók “csorognak el”, és ezeket egy következő vásárlási döntés előtt már tudatosabban fogod tudod kezelni. A feladatnak nem az a lényege, hogy frusztrált legyél és megvond magadtól a jót… nyugodtan vedd meg a kiszemelt felsőt és azt a Starbucks-os kávét, ami jól esik. Ez csupán arra kell, hogy lásd, milyen jellegű dolgokra költesz a legtöbbet.

Miért jó ez neked?

A fenti pénzügyi rendszer alkalmazásának egyértelműen az a legnagyobb pozitív hatása, hogy tudatosabban fogsz költekezni. Nem a korlátozás a cél, hanem sokkal inkább az, hogy legyen egy útmutatód ahhoz, hogy rövid és hosszú távon mi kell ahhoz, hogy megszerezd azt, mire vágysz. Ezek a további pozitív hatások:

  • Ha felállítottad az automata rendszert, akkor nem fog fájni a fejed amiatt, hogy már megint nem tudtál semmit sem félrerakni
  • A hónap vége felé látni fogod, hogyan fogy a pénzed, így automatikusan kevesebbet fogsz költeni
  • Szépen lassan, szinte észrevétlenül fog egy helyre gyűlni a pénzed
  • Nem fogsz feleslegesen olyan dolgokra költeni, amelyek nem fontosak a számodra. Minden egyes nagyobb kiadás tedd fel magadnak a kérdést: MINEK?

Én az összegyűjött pénzemet a lehető legjobb helyre fektettem: vettem egy 1500 eurós tréninganyagot, amely tudom, hogy a többszörösét fogja visszahozni – ugyebár a világon a legjobb befektetés mindig saját magunk fejlesztése. A fennmaradó összeget megtartottam céges dolgokra, amellyel a külföldi terjeszkedésünket fogjuk finanszírozni. Ezen felül szépen lassan, apránként épül a pénzügyi rendszerem is.

Konklúzió

A pénz nem egy könnyű téma, de mindenkinek meghatározza az életét. Ahhoz, hogy jól tudj vele bánni, érdemes a lehető legrövidebb időn belül elkezdeni tudatosan foglalkozni vele. Nem kell pénzügyi szakembernek lenni ahhoz, hogy adott időn belül a lehető legtöbbet hozd ki belőle. Fent láthatod, hogy milyen egyszerűen fel lehet állítani egy rendszert, amely hónapról hónapra közelebb visz téged a céljaidhoz.

Tedd fel magadnak a kérdést: mire kell neked több pénzt? Nagyobb autóra, új konyhabútorra? Most pedig pár másodpercig gondolkodj azon, hogy az jobbá teszi-e az életedet, vagy mennyi ideig tud boldogságot okozni.

Én személy szerint hosszú utat jártam be az elmúlt néhány év alatt. Elképesztően örülök, hogy a videojátékok felesleges felhalmozásától (ezt a cikket 2008-ban írtam a gyűjteményeről – TEJÓÉG) eljutottam oda, hogy a pénzre nem úgy tekintek, mint amiből dolgokat tudok venni. A tárgyilagos dolgok java részét el tudtam engedni, és most már sokkal inkább az élményekre és saját magam fejlesztésére költök, mert tudom jól, hogy EZ VISZ ELŐRE.

One Comment on “Mire Kell Nekünk a Több Pénz?”

  1. Enikő

    Nagyon hasznos volt ez a gondolatmenet, mert ez alapján sokkal könnyebb tudatosan terveznem mind a rövid, mind a hosszú távú a pénzügyeimet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.