Most Akkor Béna Futó Vagyok?

A sztori helyett most az eredménnyel kezdem. Tegnap ezzel tértem haza Balatonfüredről:

2014-07-20 11.12.39

Ez egy nem tervezett félmaraton volt, amelyet a verseny előtt pár órával döntöttem el, hogy le fogok futni. Elképesztően jó érzés, hogy most már bármikor képes vagyok arra, hogy teljesítsem a 21 km-t.

Hogyan jutottam el ide?

Áprilisban döntöttem el, hogy ismét egy kicsit jobbá teszem az életemet, mégpedig úgy, hogy felírom egy papírra azokat a dolgokat, amelyekre éppen aktuális vágyok, és picivel több mint két hónap alatt megcsinálom őket. A papíron volt egy ilyen tétel is:

heti 4x sport, 300 km futás, edzésnapló

A legérdekesebb az, hogy egészen egyszerűen ez a célt is elbuktam. Ismét nem tudtam teljesíteni a 100%-ot, de elmesélem, miért nem könyvelem el bukásként az egészet.

Mi volt a motiváció?

Amikor a célt megfogalmaztam, az volt a fejemben, hogy lusta vagyok és félek kitolni a határaimat. Akkor is jártam heti 2-3x futni, de nem éreztem azt, hogy ez előbbre vinne. Ilyenkor általában segít az, ha kinézek magamnak egy versenyt, viszont most más jellegű motivációra volt szükségem. A célom az volt, hogy fejlődjek, és beépítsem a mindennapjaimba a mozgást, mivel ha nem sportolok, akkor az egészen egyszerűen lehúzza a gondolkodásomat is.

Meghúztam a vonalat és eldöntöttem a következő dolgokat:

  • Egyetlen futásom sem lesz 10 km alatt
  • Hetente legalább 4x fogok sportolni valamit
  • Április 24. és július 7. között lefutok összesen 300 km-t
  • Elkezdtek vezetni egy edzésnaplót, ahol leírom, hogyan éreztem magam az edzések alatt.

Bizony ez nem kevés dolog, főleg úgy, hogy emelett még 9 további cél is várt rám. Most megmutatom, hogy mennyit sikerült megvalósítani a fentiekből.

“Csak 10 km felett futok”

Itt igazából nem volt min gondolkozni: egyszerűen csak kimegyek és nem állok meg addig, amíg nem mutat 10km-t az órám. Korábban 5km volt az én távon, amit rendszeresen teljesítettem, és ehhez képes meglehetősen nagy ugrás volt ennek rögtön a dupláját futni. Persze eddig a pontig már teljesítettem néhány félmaratont, szóval tudtam, hogy meg tudom csinálni, de mégis erősen ki kellett lépni a konfortzónából…

Tudod, hogy mennyi idei volt ez kellemetlen?

Nagyjából az első két futásnál éreztem, hogy itt most komolyabban meg kell erőltetni magam, de utána teljesen ráálltam a 10km-es távra, amelyet azóta is tartok. Tanulság? Sokszor elég egy nagyon picit megerőltetni magad, és elképesztő fejlődésnek tudsz nekiindulni.

“Minimum 4x sportolok egy héten”

Ha pusztán az adatokat nézzük, akkor ezt a célt elbuktam, mivel júniusban volt néhány olyan hét, amikor csak 3x voltam edzeni. Tragédia?

Dehogy! Korábban ezt még bukásként könyveltem volna el, mert mégsem teljesítettem azt, amit elvártam magamtól, de az elmúlt néhány hónapban megtanultam, hogy a részeredmények is legalább annyira fontosak, mint a végcél. Ha valamit nem sikerült elérned, akkor mindenképpen tartsd észben, hogy azzal nyertél a legtöbbet, hogy elindultál. Az legyen a fejedben, hogy hol tartanál a céloddal, ha még mindig a kifogásokat keresnéd, és nem tettél volna egyetlen lépést sem.

Ha nem írom le papírra a céljaimat, szerinted eljutottam volna ide?

endomondo-majus

(Egy kép az Endomondo profilomból, ahová az összes sportolásmat felvittem. Elég jó érzés így utólag visszanézni. )

“Lefutok 300km-t több mint 2 hónap alatt”

Elbuktam. Nem egy nagy kihívás ennyi kilométert megcsinálni ennyi időt alatt egy futónak, viszont nekem mégsem sikerült. Mennyit futottam?

280-at…

Felfoghatnám úgy is, hogy igen, én egy béna futó vagyok, de mégsem így állok hozzá. Egyrészt azért, mert sokkal jobban örülök annak, hogy sikerült átállni a 10km-es távokra, másrészt pedig a fenti kép is mutatja, hogy nem csak a futással foglalkoztam. Az, hogy elkezdtem kitolni a határaimat a futásban, meghozta a kedvet a sportoláshoz és extra motivációt adott. Úsztam, bringáztam, görkoriztam, jógáztam, túráztam, és még személyi edzőhöz is elkezdtem járni!

Ennél a példánál szuperül látni azt, hogy milyen lavinát tud elindítani egyetlen ötletszikra. Írd le azt, amire éppen vágysz (láthatod, hogy én is csak pár szóban fogalmaztam meg), és kezdd el csinálni – úgyis “út közben” fognak történni az érdekes dolgok. Nem kell aggódni amiatt, hogy messze van a cél, csak arra kell koncentrálni, hogy mindig meglegyen a következő lépés.

“Elkezdek naplót vezetni az edzéseimről”

Már évek óta tervben volt, hogy elkezdek vezetni egy edzésnaplót, ahol mindig feltüntetem, hogy az adott napon mit sportoltam, és hogyan érzem magam közben. Miért jó ez? 3 dolog miatt:

  1. Láthatom, hogyan fejlődök, és nyomon tudom követni, hogy korábban mi okozott kihívást.
  2. Utólag átolvasva ez mindig új erőt ad, hogy jó úton haladok, csak egyszerűen csinálni kell.
  3. Ha kihagyok 1-2 napot, akkor az picit rossz érzést kelt bennem, és rögtön elmegyek sportolni.

Nem bonyolítottam túl a dolgot: csak nyitottam egy Excel táblát a Google Docs-ban, és elkezdtem írni, hogyan éreztem magam az adott edzés után. Ez a dokumentumot azóta minden nap megnyitom – még akkor is, amikor nem csinálok semmit. Általalában ilyen dolgok kerülnek bele:

edzesnaplo
(a kép kattintás után nagyobb lesz)

Tök egyszerű és könnyű egy ilyet elkezdeni vezetni, és tényleg hatalmas lendületet tud adni egy rosszabb napon. SŐT! Azóta még 2 darab extra füllel is gazdagodott ez a táblázat, ahol a következő dolgokról írok le rövid jegyzeteket:

  • Mit tettem az adott napon azért, hogy sikeresebb legyen a cégünk.
  • Mit tettem az adott napon azért, hogy jobb ember legyek és fejlődjek.

Ennél a példánál is látni, hogy egy egészen béna dologból (“naplót csinálok”), hogyan jutottam el oda, hogy most már rendszerszerűen tudom alakítani a személyiségem fejlődését.

Konklúzió

Soha nem tudhatod, hogy mennyi befektetett energia után fognak jönni az eredmények, és azok milyen hatással lesznek az életedre. Azt, amit az egyik helyen megtanulsz, azt később nagyon jól át fogod tudni ültetni egy másik szegletre, és így sokkal hamarabb éred el, amit szeretnél.

Ahogy már többször is olvashattad ezen a blogon: ne menjen el a kedved és ne kezeld rögtön bukásként, ha nem sikerült valamit elérni. Sokkal veszélyesebb az, ha egyáltalán nem is tűzöl ki célokat magad elé és nem teszed meg az első lépést. Igen, lesz botladozás, de azok rendszerint szuper dolgokhoz vezetnek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.